logo
ABCTirana

Disiplina në fëmijëri dhe kontributi i prindërve.

Shtator 29, 2023

Disiplina është virtyti më i rëndësishm që mund të ndërtojmë në jetën tonë, dhe ndërtimi i virtytit fillon që në fëmijëri. Por çfarë do të thotë të jesh i disiplinuar dhe si mund të ndihmojmë fëmijët tanë të zhvillojnë këtë virtyt?

Çfarë është disiplina konstante?
Disiplina konstante, në fjalë të thjeshta, do të thotë të bësh gjërat e duhura për të mirën tënde, edhe kur ndihesh se nuk të pëlqen ajo që po bën. Kjo është një virtyt që nuk ka kufi moshor dhe që mund të ndërtohet dhe të rritet përgjatë gjithë jetës.

Shembuj Praktikë
Një shembull i mirë është aktiviteti fizik. Shumë njerëz nuk e shijojnë vërtetë aktivitetin fizik, por janë të disiplinuar mjaftueshëm ta kuptojnë se është për të mirën e tyre dhe e bëjnë atë në çdo lloj situate. Kjo është një manifestim i qartë i disiplinës.

Si të Ndërtojmë Disiplinë te Fëmijët?
Studimet tregojnë se fëmijët kanë tendencën të mësojnë nga të rriturit. Ata marrin veprime dhe sjellje që i duken interesante dhe që shpesh janë pasqyrë e prindërve të tyre.

Kështu që, si mund të ndihmojmë fëmijët tanë të zhvillojnë disiplinë?

Tregojini me Vepra, Jo me Fjalë:
Fëmijët janë shumë të vëmendshëm ndaj veprimeve të prindërve të tyre. Nëse ata shohin se jeni të disiplinuar, do të marrin gradualisht këtë virtyt.

Mos Zgjidhni Rrugën e Lehtë:
Është e rëndësishme të mos zgjidhni rrugën e lehtë, por të mundoheni t'i tregoni fëmijës se aktivitetet e domosdoshme duhet të bëhen për të mirën e tij. Edhe pse mund të ketë ditë kur fëmija nuk është në formën më të mirë, mund të provoni t'i shpjegoni se çfarë probleme afatgjata mund të shkaktojë mosbërja e aktivitetit. Por kurrë nuk duhet të merrni rrugën më të lehtë dhe t'i shmangni ato, pasi kjo mund të sjellë probleme afatgjata.

Angazhimi në Aktivitete Fizike:
Fëmijët kanë shumë energji, dhe kjo energji duhet të shfrytëzohet në mënyrë pozitive. Aktiviteti fizik mund të jetë një mjet i shkëlqyer për të ndihmuar fëmijët të zhvillojnë disiplinë.

Përfundim
Disiplina është një virtyt që ndërtohet me kohë dhe përkushtim. Është një proces i gjatë që kërkon angazhim të vazhdueshëm, por shpërblimet janë të pakrahasueshme. Nëse mund të ndihmojmë fëmijët tanë të zhvillojnë disiplinë që në një moshë të hershme, atëherë do të kemi bërë një investim të çmuar për të ardhmen e tyre.