logo
ABCTirana

E vërteta e frikshme: Pse e festojmë Halloween?

Tetor 25, 2023

E Vërteta e Friksëshme: Pse Festojmë Halloween?


Fillimet e Lashta

Historia e Halloween fillon shumë vite më parë, me një festë që quhej Samhain. Kjo ishte një festë që shënoi fundin e verës dhe fillimin e dimrit.


Njerëzit mendonin se gjatë kësaj kohe, kufiri midis njerëzve dhe të fantazmave bëhej më i lehtë për të kaluar, prandaj, ata ndiznin zjarre dhe vishnin kostume për të larguar "shpirtrat e këqij".


Ndikimi i Krishterimit

Kur feja kristiane u përhap, kisha dëshiroi të zëvendësonte Samhain me një festë që nderonte shenjtorët dhe martirët. Kjo festë u quajt "Të Gjithë Shenjtorët" ose "All Hallows' Day" në anglisht. Dita para saj u bë "All Hallows' Eve", që më pas u shkurtua në "Halloween."


Si u Bë Festë për Fëmijët?

Në shekullin e 19-të, Halloween u bë shumë popullore në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, falë emigrantëve irlandezë që sollën traditat e tyre. Me kalimin e kohës, festa u bë më e përshtatshme për fëmijë me aktivitete si "trick-or-treating" (marrja e ëmbëlsirave), prerja e kungujve dhe veshja e kostumeve.


Ide të Këndshme për të Festuar

Tani që e dini pse festojmë Halloween, këtu janë disa ide për të bërë festën tuaj edhe më të këndshme:


Bëni një Kostum në Shtëpi: Përdorni rroba të vjetra dhe materiale të ndryshme për të krijuar një kostum unik!


Prisni një Kungull: Merrni një kungull dhe prisni një fytyrë të frikshme ose të qeshur në të!


Gatuani Ëmbëlsira: Bëni biskota ose kek me forme të fantazmave, kokrrave të magjepsura ose kafshëve të natës.


Tani e dini, Halloween nuk është vetëm një festë për të marrë ëmbëlsira, por ka edhe një histori të pasur dhe të interesantë!